Σήμερα ''28/11/2012'' πληρώσαμε το ποσό που χρειάζεται έτσι ώστε με την εγγραφή σου στο forum δέν θα βλέπεις πιά τις ενοχλητικές...ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ!!!

Υπ. Εργασίας: Μελετώνται μέτρα διευκόλυνσης των αναπήρων από τα ΚΕΠΑ

Πήγαινε κάτω

Υπ. Εργασίας: Μελετώνται μέτρα διευκόλυνσης των αναπήρων από τα ΚΕΠΑ Empty Υπ. Εργασίας: Μελετώνται μέτρα διευκόλυνσης των αναπήρων από τα ΚΕΠΑ

Δημοσίευση από Admin Την / Το Σαβ Δεκ 01, 2012 8:48 am


Υπ. Εργασίας: Μελετώνται μέτρα διευκόλυνσης των αναπήρων από τα ΚΕΠΑ

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης απάντησε σε ερώτηση του Βουλευτή Καβάλας Γιώργου Καλαντζή που είχε καταθέσει στα μέσα Οκτωβρίου για την κατάσταση που επικρατεί στα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) και την ταλαιπωρία που υφίστανται δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αλλά και την οικονομική τους εξαθλίωση από την αναστολή καταβολής της σύνταξής τους έως ότου εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση αναπηρίας τους.

Ο κ. Καλαντζής στην ερώτησή του ζητούσε από τον υπουργό να απαντήσει αν η χορήγηση της σύνταξης ή του επιδόματος αναδρομικά για όσους μήνες βρίσκονται στην αναμονή τα άτομα με αναπηρίες και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασής τους. Επίσης, για όσους καταθέτουν αίτηση επανεξέτασης για τη συνέχιση καταβολής σύνταξης ή επιδόματος αναπηρίας να οριστεί η αυτόματη ανανέωση της γνωμάτευσης που έχει λήξει έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασής τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η τελική γνωμάτευση, αλλά και η ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας των ασφαλισμένων για όσο χρόνο βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕ.Π.Α., δεδομένου ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς μετά το πρώτο εξάμηνο αναμονής στις λίστες των ΚΕΠΑ η υγειονομική κάλυψη αφορά αποκλειστικά τα φάρμακα και τις θεραπείες που απαιτούνται για την πρωτογενή πάθηση-αναπηρία.

Μελετώνται θετικές ρυθμίσεις απαντά ο υπουργός

Η Διεύθυνση Παροχών της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει εισηγηθεί εγγράφως προς το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας νομοθετικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην οικονομική ενίσχυση των ασφαλισμένων με αναπηρία κατά το διάστημα αναμονής για την εξέταση τους από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ, προκειμένου να λάβουν ή να συνεχίσουν να λαμβάνουν συνταξιοδοτικές παροχές.

1. Συγκεκριμένα, για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση για χορήγηση σύνταξης λόγω αναπηρίας και, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 38 του ν.3996/2011, έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, μετά την έκδοση της γνωμάτευσης από τις υγειονομικές επιτροπές, προτείνεται η νομοθετική ρύθμιση της δυνατότητας να τους χορηγεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προσωρινή σύνταξη λόγω αναπηρίας χωρίς την έκδοση γνωμάτευσης από τα ΚΕΠΑ ή, εναλλακτικά, μετά την έκδοση πρωτοβάθμιας υγειονομικής κρίσης ότι φέρουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, χωρίς να αναμένεται η έκδοση δευτεροβάθμιας υγειονομικής κρίσης από τις ανωτέρω επιτροπές στην περίπτωση προσφυγής. Στις περιπτώσεις αυτές προτείνεται η χορήγηση ποσού που αντιστοιχεί στο 50% του ποσού της προσωρινής σύνταξης που υπολογίζεται με βάση τις διατάξεις αυτές.

2. Επίσης για τις περιπτώσεις που το συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω αναπηρίας έχει λήξει, προτείνεται η παράταση της χορήγησης της συνταξιοδοτικής παροχής για ένα εξάμηνο, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος τους, υπό την προϋπόθεση ότι για το δικαίωμα αυτό είχαν κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή αναπηρίας σε ποσοστό τουλάχιστον 67%.

3. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 31 παρ.2 του ΑΝ. 1846/1951, οι συνταξιούχοι και τα μέλη οικογένειας τους δικαιούνται ιατρικής περίθαλψης, για όσο διάστημα είναι συνταξιούχοι και για έξι μήνες μετά τη λήξη του δικαιώματος τους.
Σε περίπτωση που παρέλθει το εξάμηνο και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης του ασφαλισμένου από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) τότε ισχύει η διάταξη του άρθρου 31 παρ.3 του ΑΝ. 1846/1951, σύμφωνα με την οποία η ιατρική περίθαλψη παρέχεται εφόσον διαρκεί η ασθένεια.
Ειδικότερα, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χορηγεί ασφαλιστική ικανότητα λόγω συνεχιζόμενης θεραπείας και μέχρι αποθεραπείας της πάθησης, έστω και αν ο δικαιούχος έπαψε να έχει τις προϋποθέσεις του άρθρου 31 παρ.1 του ίδιου νόμου, εφόσον διαπιστώνεται κατά την ιατρική κρίση η ανάγκη συνέχισης της θεραπείας για τη συνεχιζόμενη πάθηση.

Οι παραπάνω προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις μελετώνται ήδη από το Υπουργείο Εργασίας.

_________________
Αdmin
Admin
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 195
Ημερομηνία εγγραφής : 17/11/2012

https://oro8etikoi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης